Engagerande mål skapar framgång

Häromdagen satte vi oss ner och följde upp vårt Lo Scopo målkort i ett av våra kvartalsmöten. Det kanske låter ambitiöst i ett litet företag som vårt men vi hade riktigt bra diskussioner. Både om måluppfyllelse, en utmaning i dessa tider för många småföretagare, och om hur målen hjälper oss att styra vårt företag mot tillväxt. Vi reflekterade över vad vårt mål är och vikten av att ha samma målbild för ett effektivt och givande samarbete för att skapa framgång.

Få och tydliga mål gör skillnad

Vi vet att vi behöver få men tydliga mål för att kunna prestera. Detta gäller både individen och företaget och är grunden i vårt samarbete med organisationer och individer. Nyckeln ligger även i att ha samma servetter, att kunna svara på vad målet är. Det är en metafor för att när två personer inom en organisation berättar vad de viktigaste målen är ska de vara så nära varandra som möjligt. Det samma gäller i ett samarbete mellan konsult och företag eller coach och kund och även i en relation. De gemensamma målen behöver vara tydliga för båda för att de ska ha en chans att uppnås.

Glöm inte att checka in då och då var ni står. Risken med olika målbilder är att det på sikt skapar ouppfyllda förväntningar, uteblivna resultat och frustration.

Vi blandar ihop mål och aktiviteter

Att sätta tydliga mål är inte alltid lätt och ofta blandar vi ihop mål och aktiviteter. Mål som är effektiva är en mätbar bild av framtiden, en beskrivning som ger tydlighet i vad som ska uppnås. Mål handlar med andra ord om resultat och är en effekt av vad jag gör och hur jag gör det. Syftet med mål är att skapa drivkraft, fokus och utveckling. Skillnaden på mål och aktiviteter är alltså att mål beskriver vad jag skall uppnå, med andra ord resultatet av det jag gör. Aktiviteter beskriver vad jag behöver göra för att nå målet.

Det krävs engagerande mål säger experterna

Men det är inte vilka mål som helst som fungerar menar Göran Kenttä, lektor i idrottspsykologi vid GIH (ur SR Pod Kropp & Själ på temat Prestationspsykologi). Det krävs engagerande mål för att motivera personer att agera och vilja göra sitt allra bästa för att uppnå dem. Så vad kan vi lära oss av elitidrotten? Göran menar att vi kan lära oss att sätta engagerande mål tillsammans med att träna upp den mentala styrkan att vara fokuserad när det gäller.

Vad är engagerande för dig?

Börja med att definiera vad som är engagerande mål för dig på ditt företag. Blir du eld och lågor av att försöka nå försäljningsmålet eller är det att skapa långsiktiga arbetstillfällen? Brinner du för att öka kundtillfredsställelsen i nästa undersökning eller att förbättra kundens liv? Att skapa en effektiv arbetsmiljö eller att bidra till planetens välbefinnande? Du läser säkert skillnaden mellan sättet att sätta mål.

Var och en av oss motiveras och engageras av olika mål och utmaningen ligger i att översätta målen så att alla känner att de kan bidra. Det behöver alltså finnas något för alla att jobba mot. Nyckeln i att sätta bra mål är inte bara att skapa tydlighet utan att skapa starkt engagemang för något större som tänder de inre drivkrafterna.

De flesta vill bidra till något som är viktigt och känna att man gör skillnad.  

Provsmaka Italien på Kontoret!

Italien har inte bara inspirerat till vårt namn ’Lo Scopo’, som betyder ’Målet’, utan är en viktig del i våra privata och professionella liv. Vi har på olika sätt haft en koppling till Italien i många år och tar med oss det bästa från båda kulturerna. Nu vill vi ge dig och dina kollegor möjligheten att gratis provsmaka ett event med oss.Ta en titt på den här 2 minuters filmen om hur vi jobbar med event: 

Vi vill väcka din nyfikenhet genom att erbjuda en fysisk provsmakning från Italien nämligen den fantastiska olivoljan. Meddela oss på nyfiken@loscopo.se så kontaktar vi dig för att boka en annorlunda olivoljeprovning hos er. 

Lo Scopo erbjuder support inom affärsutveckling, coachning och event och är du nyfiken att fortsätta provsmaka så hör av dig till oss. 

Läs mer om oss på www.loscopo.se eller skriv till oss på nyfiken@loscopo.se

Med vänliga hälsningar

Caroline Lippers & Orcinda Bóveda Bolin & P-O Lagergren

#loscopo #coachning #affärsutveckling #ledarskap #utveckling #kompass #karriär #konferens #konsult #hrkonsult #event