Kör du bussen i ditt liv eller är du passagerare?

Är det du som kör eller sitter du bak i bussen som passagerare? Många av våra coachning kunder känner någon gång i livet att de sitter fast bak i bussen, i dessa tider mer än någonsin. Vi jämför känslan av att sitta fast med när vi råkat ta fel väg på en av de enorma motorvägarna nere i Europa, vi tvingas åka i fel riktning utan några avfarter på en rejäl stund. Känslan av att inte vara den som bestämmer vägen framåt är frustrerande och energikrävande.

Vi går mot slutet av årets International Coaching Week och vi vill dela med oss i den här artikeln ett av många coachning verktyg. Vi har gjort om den till en kul och enkel övning som du kan göra själv på 10 minuter för att komma loss och se nya vägar framåt. 

Det krävs en stark inre kraft för att bryta gamla mönster

Det krävs en mycket stark inre kraft, god självinsikt och kreativitet att själv att bryta ett inarbetat mönster och se andra möjliga vägar framåt. Vi är programmerade att behålla status quo och inte ändra för mycket i våra liv för att undvika risker och faror. Att vänta med svåra förändringar eller större beslut är mycket lättare än att ta tag i dem och möta utmaningarna. Först krävs det att man är tydlig med vad man vill – Vart du är på väg? Efter det behöver man öppna upp för att se de olika möjligheterna som finns – Vad har du för valmöjligheter?

Sitter du med en utmaning och känner du att det inte finns några andra perspektiv och bara en väg framåt? Många kommer till oss just för att få coachning i att återigen vara den som sitter i förarsätet och köra bussen, att få bestämma både destination och se de olika vägarna att välja mellan. Att med hjälp av en coach våga sig ut och testa en annan avfart och upptäcka vad den skulle kunna erbjuda.

En enkel och kul övning att utmana sig själv att se något från olika perspektiv

Det här är en enkel och kul övning som du kan göra själv för att öppna upp och ge dig själv annorlunda insikter genom olika perspektiv på ett dilemma eller en fråga du fastnat med.

Gå in helhjärtat och överdriv gärna övningarna för att se din utmaning (ditt dilemma eller fråga) på ett annorlunda sätt. Du får bästa resultat om du är ensam i en lugn omgivning där du inte blir störd och där du verkligen kan lyssna på vad din inre röst och vad kroppen säger. Vi utmanar dig att våga släppa dina tankar och känslor fria för att få ut så mycket som möjligt. Ha så kul!

Steg 1: Skriv ner din utmaning (fråga, dilemma eller frustration) på ett papper och lägg det framför dig på golvet. Det är viktigt att du håller texten mycket kort (försök hålla dig till ett till tre ord) och att du inte lägger i någon bedömning, alltså så neutralt som möjligt.  

Steg 2: Ställ dig framför ditt papper med texten och titta ner på det. Försök sätta ord på hur du ser på det just nu, vilka känslor och tankar kommer upp. Vad hindrar dig idag att komma vidare? Sammanfatta med några få ord vad du tänker, känner och inser när du står framför din utmaning.

Steg 3: Ta nu en stol och ställ dig upp på den. Hur känns det här uppe? Beskriv kort vad du känner, tänker och inser när du får distans till saker och ting. Titta nu ner på pappret med dina ord och låt dina tankar och känslor flyta fritt. Beskriv kort vad du känner och tänker när du tittar på din utmaning på avstånd.

Steg 4: Ställ dig ned på knä mittemot där du stod tidigare och låtsas att du är ett barn på 5-6 år. Då fanns det inga problem utan allt var möjligt! Titta på pappret från ett litet barns perspektiv, låt dina tankar och känslor flyga och beskriv vad du reflekterar över när du ser på din utmaning genom ett barns perspektiv.

Steg 5: Byt plats igen runt ditt papper och börja jogga på stället för att få upp andningen och pulsen. Medan du joggar på stället titta ner på pappret med din text och känn hur du andas allt fortare. Låt dina tankar och känslor följa den ökade rytmen och beskriv vad du tänker och känner när du ser på din utmaning i högt tempo.  

Steg 6: Nu kan du slappna av och lägga dig bekvämt på en säng eller soffa (eller på golvet/marken), känn efter hur det känns att bara ligga här. Vrid huvudet och försök titta på pappret med din text och reflektera över hur dina ord känns från det här perspektivet. Hitta några ord som beskriver det du reflekterar över och känner när du ser din utmaning från ett horisontalt och avslappnat sätt.

Steg 7: Nu avslutar du övningen genom att kort återigen gå igenom de olika perspektiven (just det, upp på stolen och ner på knä!) och känna efter vilka nya insikter och reflektioner du har fått, positiva och negativa. Vilket perspektiv ger dig energi och vilket tar energi? Vilket känns lätt och vilket känns jobbigt? Välj  det perspektiv som utmanar dig och som samtidigt följer dina värderingar.

Bestäm nu utifrån det här perspektivet ett eller två enkla steg du kan ta redan idag!

Hur gick det? Kunde du släppa kontrollen och gå in i nya tankar och känslor från de olika perspektiven? Var inte orolig om det inte gick som du önskade, det kräver träning att själv lyssna på sig själv på ett öppet och nyfiket sätt.

Ibland behöver man en samalspartner

Övningen ovan är en mycket förenklad version av ett av de många olika verktyg vi använder oss av inom coaching. Under ett coachning samtal blir du guidad och utmanad i övningen och med starka frågor upptäcker ni tillsammans vad nya perspektiv kan ge för insikter och möjligheter.

Mycket här i livet klarar du alldeles utmärkt att ta tag i och lösa själv eller tillsammans med personerna du har runt omkring. Andra gånger så räcker inte det och då kan en coach vara den samtalspartner som gör skillnad. Någon som lyssnar på vad du säger, inte kommer med råd och åsikter utan som hjälper dig att hitta svaren själv. Det finns flera olika verktyg som vi coacher jobbar med och är du nyfiken eller har frågor så titta gärna på vår hemsida www.loscopo.se eller hör av dig till oss så berättar vi gärna mer.

Att välja coachning är att investera i sig själv och snabbar på processen i att återta ratten på bussen.

Kör försiktigt!

Caroline, Orcinda och P-O

www.loscopo.se