Konsten att prioritera

Vad är egentligen viktigast just nu?

Medarbetarsamtalen behöver genomföras, budgeten ska omvärderas, businessplanen behöver en uppdatering. Personalavdelningen ber dig också att redan börja tänka på hur årets julfest kan se ut i dessa tider? Puh….känner du igen det?

Själv kan jag komma in i perioder där jag hoppar mellan det ena och det andra. Med andra ord har jag svårt att prioritera. Istället gör jag lite av varje eller ännu värre jag får ingenting gjort utan fastnar i att läsa LinkedIn inlägg. Jag hör mig själv säga Ja till andra medans jag tänker, ’hur ska jag hinna det?’ Vad är då konsten att prioritera?

Att prioritera när framtiden är så osäker

Osäkerheten som vi lever i med pandemins påverkar gör prioritering en ännu större utmaning. De många otydliga faktorerna gör att planering och prognoser känns som att försöka fånga en hal fisk. En näst intill omöjlig uppgift. Men även om det inte går att planera långt framåt, så har du tillräcklig med information för att kunna prioritera och fatta beslut kortsiktigt.

En av mina första chefer lärde mig vikten av att kunna och våga fatta beslut när man har 60% av önskad informationen, det räcker. Konsten att prioritera innebär att du sammanställer de fakta du har tillgängliga samt att du har tillit till din egen erfarenhet och magkänsla. Våga fatta de beslut som känns rätt och prioritera efter vad som är möjligt istället för att fastna. Det är viktigare att ta ett beslut för att komma vidare än att stå still och inte göra någonting. Dina medarbetare förväntar sig det av dig som ansvarig för affärsutveckling.

Priorteringskompassen

För att underlätta har vi tagit fram ett mycket enkelt verktyg som vi kallar Prioriteringskompassen. Syftet är att du, genom att stanna upp och reflekterar, förtydligar för dig själv vad som behöver prioriteras. På en sida får du frågor att reflektera över som hjälper dig att definiera vad som verkligen är viktigast just nu för ditt företag. Du kan använda kompassen regelbundet för att stanna upp och bekräfta eller omprioritera. Skriv till oss så skickar jag en gratis så du får provsmaka.

Att säga Nej

Prioritering handlar väldigt ofta om förmågan att säga Nej till det som inte är relevant eller brådskande. Framförallt för personer med hög servicekänsla är det en utmaning att våga säga Nej. När andra kräver din uppmärksamhet, lägger sina problem på ditt skrivbord eller kommer med förslag som är enligt dem är brådskande. Då är det viktigt att kunna säga Nej. Det kan kännas som otrevligt eller sårande att säger Nej. Tänk istället på att du skapar tydlighet. Vill du veta mer om hur du kan bli bättre på att säga Nej på ett elegant sätt så hör av dig så pratar vi vidare.